KORPIA FACE YOGA

Löysin ihanan Pia Airaskorven Instagram-tilin noin 2,5 vuotta sitten. Etsin keinoja helpottaa purentavaivojen aiheuttamia pään ja niskan alueen kiputiloja. Ja kuin ihmeen kaupalla löysin oikean ihmisen ammattitaitoineen oikealla hetkellä! Olen kirjoittanut kokemuksistani aikaisemminkin, mutta nyt haluan tuoda uuden näkökulman kasvojoogaharjoitteluun.

Pääsin viime keväänä mukaan Pian kasvojoogan testiryhmään! Pia kartoitti ongelmakohtani, ja teki minulle räätälöidyn ohjelman, minkä jälkeen aloitin viiden viikon testijakson. Ohjelman lisäksi sain vinkkejä ihonhoitoon ja yleiseen hyvinvointiin. Ohjelmalla halusimme tasapainottaa kasvojen asymmetriaa ja tehdä yleistä ilmeen freesausta. Minulla on aina ollut lievää kasvojen toispuoleisuutta, mutta reilu kolme vuotta sitten tehdyn yläleuan leikkauksen jälkeen se voimistui huomattavasti, ja on ollut itseä häiritsevää. Lisäksi endometrioosin hoitaminen (hormonit) on tuonut mukanaan iho-ongelmat, väsähtäneen näköisen ihon, pintakuivuuden ja epäpuhtaudet.

Aloitin ohjelmani harjoitusten tekemisen 18.5.2022. Koin harjoitevideon selkeänä ja harjoittelun helppona aloittaa, koska olen tehnyt muita kasvojoogaharjoitteita jo pidemmän aikaa. Huomasin heti ensimmäisen harjoituskerran jälkeen, että ohjelmalla oli selkeästi sekä rentouttava että aktivoiva vaikutus kasvoihin. Huomasin myös, että vaatii muutaman kerran löytää oikeat liikeradat ja tehot liikkeisiin: esimerkiksi puoli kerrallaan tehtävä suupielen liikuttaminen sivusuuntaan/tekohymy-asentoon vaati noin viikon, että sain liikkeen menemään oikein. On ollut tärkeää tehdä liikkeet peilin edessä: etenkin suupielen liikuttamisessa huomasin, että mikäli en ole tarkkana, liike lähtee leukanivelestä eikä lihaksesta. Viikon kuluttua ohjelman aloituksesta huomasin oikean suupieleni aktivoituneen. Lisäksi noin viikon kohdalla huomasin mielialani kohentuneen (takana stressaava kevät töissä muutosneuvotteluineen) ja olon rauhallisemmaksi ja itsevarmemmaksi. Myöhemmin ymmärsin, että nämä vaikutukset johtuivat paremmasta keskittymisestä: uusien kasvojoogaliikkeiden harjoitteleminen vaatii hetkessä olemista.

Viiden viikon aikana tein ohjelman päivittäin aamuisin (ohjelma jäi väliin ainoastaan yhtenä päivänä; vaikka tiedänkin että olisi hyvä jättää yksi lepopäivä viikkoon, tuntui ohjelma luontevalta tehdä, ja mikäli huomasin kasvoissa enemmän jännitteitä, tein hierovia ja rentouttavia liikkeitä kauemmin).

1,5 viikon harjoittelun jälkeen huomasin kasvojen puolieron tasoittuneen. Puhuminen ja hymyileminen tuntui helpommalta, kun se on tavallisesti hieman haastavaa jännittyneisyyden vuoksi (minulla on yli kaksikymmentä vuotta bruksismia taustalla). Tunnistin nopeammin hetket, jolloin leukani meni väärään asentoon jännittäessäni lihaksiani tarpeettomasti esimerkiksi keskittyessäni töihin. Tällainen "kasvojen työjännitys" laukaisee välillä migreenikohtauksen, ja olen huomannut liikkeiden auttavan kohtauksen jälkeen rentouttamaan kasvot normaaleiksi ja paikallistamaan ongelmakohdat (eli ne kohdat, mitä olen töissä eniten jännittänyt).

Pari viikkoa harjoitteita tehtyäni kävimme Pian kanssa läpi ohjelmaan ja ihoon liittyviä asioita. Minimoin ihonhoitotuotteiden määrän, ja otin käyttöön mahdollisimman neutraalit tuotteet omista varastoista (Laponien tuotteita lähinnä). Lisäksi meikinpuhdistuksessa siirryin iltaisin voidepesuun (Frantsilan perusvoide ja Apteekin Aqualan L), ja aamuisin puhdistin kasvot ainoastaan veteen kostutetulla pesulapulla ennen kasvovettä ja voidetta. Iho-ongelmat alkoivat helpottaa parissa päivässä; suurimmat ongelmat olivat pintakuivuus sekä jatkuvat epäpuhtaudet ja näistä johtuva ihon laikukkuus ja epätasaisuus. Voidepesu on puhdistanut meikit paljon paremmin kuin yksikään meikinpuhdistustuote on koskaan tehnyt! Pia kertoi, että voidepesun etu on se, että voide ei ota iholta mitään pois (voide irrottaa meikin ja lian, mutta ei ota iholta mitään ylimääräistä; siitä puuttuu pesevät ainesosat).

Hiljalleen aloin huomata, miten paljon paremmin hallitsen kasvojeni lihakset: mitkä lihakset osallistuvat liikkeeseen ja mitkä eivät. Ymmärsin, että olen usein yrittänyt pakottaa ilmettä asentoonsa, mutta sehän ei oikein ole mahdollista, jos osa lihaksista on ylikireät ja osa taas ei aktivoidu kunnolla. Erityisesti kohottavat (esimerkiksi silmäkulmaa kohottava liike) ja hierovat (”poskien läpsyttely”) liikkeet ovat tuntuneen virkistävän verenkiertoa, kun taas lihaskuntoharjoitteet (esimerkiksi suupielen liike) ovat vaikuttaneet asymmetriaan. Olen myös huomannut, että meikin laittaminen ohjelman tekemisen jälkeen on miellyttävämpää, kun iho on herännyt ja napakampi. Lisäksi olen huomannut, että ihonhoitotuotteet tehoavat paremmin yhdistettynä kasvojoogaan.

Olen ”joutunut” kiinnittämään ohjelmaa tehdessäni huomiota ryhtiini ja kehon yleiseen jännittyneisyyteen; reagoin asioihin ja tilanteisiin lihasjännityksellä (staattinen jännitys), mutta ehkä hieman yllättäenkin kasvojoogaliikkeitä voi olla hankala tehdä, mikäli jännittää selän ja ylävartalon lihaksia ”turhaan”. Rentoa ei voi pakottaa. Kasvojoogan kautta olen oppinut huomaamaan ihoni ja kehoni tarpeet paremmin; ehkä kosketus ja keskittyminen kasvojoogaan (läsnäolo!) ovat tuoneet mukanaan jonkinlaisen syventyneen positiivisen kehotietoisuuden.

Ennen ohjelman aloittamista kasvoni olivat todella jännittyneet ja asymmetria huomattava. Viidessä viikossa asymmetria väheni huomattavasti, mutta kuvista näkyy myös kasvojen pehmeneminen eli jännitteiden väheneminen ja ihonsävyn tasoittuminen. Silmät ovat avoimemmat ja kasvot eivät ”roiku” samalla tavalla kuin ennen ohjelman aloittamista. Ilme on freesimpi! Ero ennen (vasen kuva) ja jälkeen (oikea kuva) ohjelman aloittamisen on suurempi kuin olisin osannut arvata. Leuka tuntuu olevan normaaliasennossa, kasvoni ovat rennommat, ja pystyn paremmin hallitsemaan kasvojeni lihaksia, ilmeitä ja liikkeitä. Stressaavissa tilanteissa kasvolihasten paremmalla kontrolloinnilla on ollut merkitystä: kasvojen hermokipu on vähäisempää, koska pystyn tietoisesti rentouttamaan kasvoja. Huomaan nyt testikauden jälkeen räätälöidyn ohjelman hyödyt ja liikesarjojen kokonaisvaikutuksen.





















Olen huomannut kesän aikana, että lyhyidenkin yöunien jälkeen aamulla tehty ohjelma piristää ilmettä; ajattelen sen johtuvan kasvojen lihasten paremmasta aktivaatiosta ja kyvystäni kontrolloida niitä. Ohjelma on ollut mahdollista tehdä kiireisinäkin aamuina (olen tehnyt asioita lomittain, esimerkiksi dödöt kainaloon liikkeiden välissä). Ohjelman tekeminen herättää kasvot ja koko olemuksen. En ole enää niin itsetietoinen puhuessani, vaan luotan siihen, että suuni asento ei ole niin toispuoleinen kuin aikaisemmin. Pidän siitä, miten silmieni seutu on avoimempi, ja pystyn työpäivän aikana rentouttamaan silmieni lihaksia paremmin. Ohjelman tekeminen on tuonut yläkroppaan ryhdikkyyttä, ja huomaan dekolteealueen ihon olevan sileämpi.


Uskon, että kuka tahansa hyötyy viiden viikon jaksosta: se ei ole niin pitkä aika, etteikö siihen pienellä vaivannäöllä pystyisi, mutta myös sen mittainen, että näkee, miten itse ohjelmasta hyötyy. Suosittelen ehdottomasti kasvojoogaa ja räätälöidyn ohjelman tekemistä; vaikka olen tehnyt kasvojoogaa Pian kirjasta ja Instagramissa olevien videoiden mukaan, olen vaikuttunut siitä, miten omiin haasteisiin vastaava ohjelma on vaikuttanut. Muutokset kasvoissa ovat antaneet varmuutta ja vähentäneet itsetietoisuutta (eli rennompi olla oma itsensä kun ei tarvitse miettiä, miltä omat kasvot näyttävät); tämä kannustaa jatkamaan kasvojoogaa ja itsestään huolehtimista. Vaikka kasvoissa konkreettisesti näkyvä muutos on mahtava, on ehkä vielä merkittävämpää itselle se, millainen vaikutus kasvojoogan tekemisellä on omaan mielialaan: saan siitä mielenrauhaa ja hyvää oloa, itsevarmuutta ja tunteen siitä, että omasta hyvinvoinnista huolehtimisella on merkitystä. Ja ehkä suurin asia kaikista on se, että koen olevani kaiken mahdollisen hyvän arvoinen!


Suurin haaste on luultavasti ollut ”itsensä katsominen peilistä”: kun ohjelma tehtiin vastaamaan omiin haasteisiin, on nuo haasteet joutunut konkreettisesti kohtaamaan ja tiedostamaan sekä tekemään töitä omien ajatustensa kanssa. Rutiinissa pysyminen on asia, jota joutuu yhä myös opettelemaan. Rutiinin merkitys korostuu räätälöidyssä ohjelmassa, mutta huomasin hyödyt myös ihonhoidossa. Houkutus alkaa kokeilla erilaisia tuotteita sekaisin kasvaa, kun iho rauhoittuu: minulla ainakin takapakkia tuli heti, kun käytin perinteisempää kasvojenpuhdistusainetta pari päivää.


Uskon, että moni hyötyy räätälöidyn kasvojooga- ja ihonhoito-ohjelman yhdistelmästä. Mikäli et ole aikaisemmin tehnyt kasvojoogaa, on liveohjaus alussa tärkeää, tai voit vaikka testata Pian Instagram-tilillä olevilta videoilta eri ohjelmia ja liikkeitä, niin saat tuntumaa siitä, mistä on kyse. Muutaman vuoden kokemuksella sanon, että kasvojooga on parempaa kuin botox (sitäkin on purentavaivoihin testattu). :D


Kiitos Pia inspiraatiosta ja avusta! Monia hyvinvointiin liittyviä asioita olen vuosien aikana kokeillut, mutta kasvojooga on ainoa, mikä on muodostunut tavaksi. Ja mikään ei ole kallisarvoista kuin omaa hyvinvointia tukevat arjen rutiinit! Halaus! <3


Tutustu Piaan ja kasvojoogaan:

Korpia Face Yoga


Kommentit

Suositut tekstit